Šohajky - recept na slaďoučké cukroví
Mezi další oblíbené cukroví patří šohajky. Tyto sladké košíčky jsou připravené s oříšky nebo kokosem. Jedná se o tradiční delikatesu, na které si každý pochutná. Pokud je znáte, moc dobře víte, o co jde a pokud je ještě neznáte, tak se po jejich přípravě do nich zamilujete. Na internetu i v kuchařkách najdete recepty, které se mohou mírně lišit, ale tento recept je vyzkoušený a výsledek velmi sladký.
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 150 g másla
- 250 g mletých vlašských ořechů
- rum podle chuti
- 50 - 80 g dětských piškotů
- Na ozdobu:
- ořechy, mandle, kokos
- Čokoládová poleva:
- 250 g čokolády na vaření nebo ledových kaštanů
- 100 g másla
- Mléko smícháme s cukrem a dáme na mírném ohřát zahřát, aby se rozpustil cukr. Toto můžeme dělat i ve vodní lázni.
- Do této směsi přidáme kousky másla, mleté ořechy, trošku rumu a drcené piškoty.
- Chvilku vaříme a neustále mícháme. Až bude směs hustější, odstavíme.
- Během toho také ve vodní lázni připravíme polevu z nalámané čokolády a másla.
- Papírové košíčky (cca 40 kusů) umístíme na tác nebo talíř a do každého košíčku dáme lžičkou polevu. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
- Na ztuhnutou čokoládu umístíme lžičkou ořechovou směs a tu zase přelijeme čokoládovou polevou.
- Vršek můžeme ozdobit mandlí, ořechem, zdobením, mletým kokosem nebo mletými ořechy.
- Opět šohajky necháme ztuhnout v chladnu.
Toto lahodné cukroví je možné připravit i s kokosem. Jednoduše místo mletých ořechů použijeme strouhaný kokos. Pak postupujeme podle stejného receptu. Ve všech případech je uchováváme při nižší teplotě.
Výborné jsou šohajky s čokoládou připravenou z ledových kaštanů. Ledové kaštany nalámeme na díly, ty pak společně s máslem rozpustíme a následně směs použijeme jako polevu do košíčků. Ledové kaštany chutnají skvěle (i když kdysi bývaly lepší) a šohajkám dodávají zajímavou chuť.
Šohajkám někteří říkají šohajdy, šuhajdy, čuhajky, čokoládové košíčky, bobečky atd. Ať jim říkáte jakkoliv, určitě i u vás mizí z vánočního stolu mezi prvními druhy cukroví.
Vaše komentáře