Sněhové pusinky - recept na cukroví z bílků

| Pečené cukroví
sněhové pusinky recept

Zbyly vám po vánočním pečení vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Upečte si sněhové pusinky, díky kterým zužitkujete bílky a přitom si skvěle pochutnáte. Pusinky jsou jemné, sladké a rozplývají se na jazyku. Recept je celkem snadný, tak si na nich pochutnejte.

Ingredience:
  • 4 bílky
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 g moučkového cukru
Postup:
  1. Bílky společně s krupicovým cukrem vyšleháme do tuhého sněhu a do ušlehaného sněhu vmícháme moučkový cukr.
  2. Nyní můžeme přimíchat i něco podle chuti - kakao, kokos, potravinářské barvivo, kávu atd.
  3. Z hmoty děláme pusinky, buď hmotou naplníme cukrářský sáček se špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme drobné pusinky, nebo je tam dáváme lžičkou.
  4. Tato dávka vyjde na celkem hodně drobných pusinek, proto hmota vyjde na 2 - 3 plechy.
  5. Vyhřejeme troubu na 120 °C a v ní pak sněhové pusinky sušíme asi hodinu (záleží na jejich velikosti a na troubě). Do trouby rovnou dáme víc plechů, ať se usuší najednou.
  6. Po hodině jednu vyzkoušíme, zda už je hotová. Pokud ne, tak ještě chvíli sušíme, pokud ano, tak plechy vyndáme. Pusinka by měla být křupavá na povrchu a měkčí uprostřed.
  7. Následně sněhové pusinky uchováváme nejlépe při pokojové teplotě.

I když to vypadá, že pusinky ze sněhu jsou jednoduché, je nutné dbát na několik pravidel, aby se vám povedly:

  • Bílek nesmí obsahovat ani kousíček žloutku, jinak se vám vůbec nepovedou. Pak je lepší bílky využít jinak.
  • Bílky musejí být pokojové teploty.
  • Sníh musí být dobře ušlehaný, aby se ani nehnul.
  • Sníh se nesmí přešlehat, jinak by začal řidnout.
  • Je nutné držet se postupu a používat přesné suroviny.

Pusinky můžeme ozdobit zdobením, ořechy nebo kandovaným ovocem, záleží vždy na chuti. Sněhové pusinky chutnají dobře i bez ničeho, díky sněhově bílé barvě (někdy i s krémovým odstínem) budou vynikat mezi dalším cukrovím na svátečním stole.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


pusinky jsou perfektni zrovna sem je vytahla dekuji za bezvadny recept vera

vera, 27. prosince 2017

Dobrý večer, zrovna se na pusinky chystám, ale nepochopila jsem zda mám být trouba pootevřená nebo ne??? Moje babička sušila v troubě se zapíchlou vařečkou :-) Mám starou panelákovou elektrickou troubu ? Díky za odpověď a pěkně svátky
Jana, 9. prosince 2018

Už dělám podruhé, ty první nevydržely zmizely rychlostí blesku
Najmi, 17. prosince 2019

Fakt dobrý návod a konečně správná teplota a čas! Díky!
Marťan, 13. listopadu 2021

Velice dobré a chutné:-D
Eeelllaaa, 9. března 2022

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: