Sněhové pusinky - recept na cukroví z bílků
Zbyly vám po vánočním pečení vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Upečte si sněhové pusinky, díky kterým zužitkujete bílky a přitom si skvěle pochutnáte. Pusinky jsou jemné, sladké a rozplývají se na jazyku. Recept je celkem snadný, tak si na nich pochutnejte.
Ingredience:
- 4 bílky
- 140 g krupicového cukru
- 140 g moučkového cukru
Postup:
- Bílky společně s krupicovým cukrem vyšleháme do tuhého sněhu a do ušlehaného sněhu vmícháme moučkový cukr.
- Nyní můžeme přimíchat i něco podle chuti - kakao, kokos, potravinářské barvivo, kávu atd.
- Z hmoty děláme pusinky, buď hmotou naplníme cukrářský sáček se špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme drobné pusinky, nebo je tam dáváme lžičkou.
- Tato dávka vyjde na celkem hodně drobných pusinek, proto hmota vyjde na 2 - 3 plechy.
- Vyhřejeme troubu na 120 °C a v ní pak sněhové pusinky sušíme asi hodinu (záleží na jejich velikosti a na troubě). Do trouby rovnou dáme víc plechů, ať se usuší najednou.
- Po hodině jednu vyzkoušíme, zda už je hotová. Pokud ne, tak ještě chvíli sušíme, pokud ano, tak plechy vyndáme. Pusinka by měla být křupavá na povrchu a měkčí uprostřed.
- Následně sněhové pusinky uchováváme nejlépe při pokojové teplotě.
I když to vypadá, že pusinky ze sněhu jsou jednoduché, je nutné dbát na několik pravidel, aby se vám povedly:
- Bílek nesmí obsahovat ani kousíček žloutku, jinak se vám vůbec nepovedou. Pak je lepší bílky využít jinak.
- Bílky musejí být pokojové teploty.
- Sníh musí být dobře ušlehaný, aby se ani nehnul.
- Sníh se nesmí přešlehat, jinak by začal řidnout.
- Je nutné držet se postupu a používat přesné suroviny.
Pusinky můžeme ozdobit zdobením, ořechy nebo kandovaným ovocem, záleží vždy na chuti. Sněhové pusinky chutnají dobře i bez ničeho, díky sněhově bílé barvě (někdy i s krémovým odstínem) budou vynikat mezi dalším cukrovím na svátečním stole.
Vaše komentáře