Recept na úžasný slaný karamel

| Recepty
slaný karamel

Karamel má asi každý rád, ale co tak si ho udělat trošku jinak? Se solí. Propojení sladké a slané chuti je pro mnohé nezvyklé, ale jakmile slaný karamel vyzkoušíte, už nebudete chtít jiný. A právě takto slaný karamel dobyl svět. Najdete ho v různých čokoládách, sušenkách nebo polevách. Co tak si ho ale udělat doma?

Domácí příprava a recept je naprosto jednoduchý. Následně můžete karamelovou polevou ozdobit dorty, palačinky, lívance, zmrzlinu, makronky, ovesná kaše, wafle, cheesecake anebo jen tak na mlsání. V neposlední řadě hodí se i na vánoční cukroví na slepení lineckého či zdobení strojkového nebo při výrobě krémů.

Pokud se vám nechce připravovat, kupte si ho rovnou připravený. Nemusíte špinit nádobí a tento krém se hodí nejen na mlsání, ale i na dorty nebo další sladkosti. Levně ho získáte v tomto e-shopu.

Ingredience:
  • 200 g krupicového bílého nebo třtinového cukru
  • 90 g másla
  • 120 g smetany na šlehání (nejméně 31%)
  • 1 kávová lžička mořské soli
Postup:
  1. Máslo i smetanu vytáhneme před přípravou hodinu z lednice, aby tyto ingredience byly pokojové teploty.
  2. Připravíme vyšší hrnec nebo pánev se silným a světlým dnem. Zapneme sporák na střední stupeň a na dno nasypeme cukr, jenž neustále vařečkou mícháme. Postupně se cukr rozpustí, hnědne a zkaramelizuje. Dávejte pozor, ať ho nespálíte.
  3. Potom k němu po lžičkách přidáme máslo, jež důkladně se zkaramelizovaným cukrem promícháme, ať se s ním každá část másla vždy perfektně promísí. Při vaření bude karamel bublat a prskat, proto je dobré mít hrnec s vyšším okrajem.
  4. Následně opět ne najednou přimícháme smetanu a pořádně promícháme.
  5. Na řadu nyní přichází sůl, již do karamelu vmícháme. Odstavíme ho ze sporáku.
  6. Nyní můžeme hebký slaný karamel nalít do skleničky nebo jiné nádoby, až bude zcela vychladlý, uzavřeme ho a vložíme do lednice.

Karamel může mít různou barvu

Jak bude vypadat váš karamel závisí na použitém cukru; se třtinovým bude karamel tmavší než s bílým. Rovněž doba vaření ovlivňuje barvu a možné připálení. Případně použití smetany a másla, které je zesvětlí. Když ke hmotě přidáte více másla, bude takový máslový a když smetany, tak smetanový. Ať už ho budete mít světlý, nebo tmavý, vždy bude chutnat dobře.

Jak ho skladovat?

Asi nejlepší je skladovat slaný karamel v uzavíratelné sklenici nebo jiné nádobě v lednici. Nalijte do čisté a suché nádoby teplý karamel, jenž po dokonalém vychladnutí schováte do lednice. Nedávejte ho do ní vlažný nebo dokonce teplý, mohl by se zkazit. Při studené teplotě karamel tuhne, proto při použití jej rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.

Bez problémů karamelová poleva vydrží v lednici dva týdny, možná i měsíc. Otázkou je, zda jeho lahodné chuti tak dlouho odoláte. Pravděpodobně budete brzo připravovat novou várku.

Jakou použít sůl?

Do slaného karamelu se hodí nejen mořská sůl, ale i kamenná, himálajská nebo jakákoliv jiná. Stejně tak se tam hodí jemně nebo hruběmletá. Někdy je ale možné, že se sůl mletá hrubě dokonale nerozpustí, ale na druhou stranu může vás jen příjemně překvapit trošička soli navíc třeba na lívancích.

Slaný karamel ze Salka

Ingredience:
  • 1 Salko (slazené zahuštěné mléko v plechovce)
  • 1 kávová lžička mořské soli
Postup:
  1. Neotevřenou konzervu Salka vložíme do hrnce, zalijeme ji vodou, aby byla celá ponořená a dáme zhruba na dvě až dvě a půl hodiny vařit.
  2. Po této době vypneme sporák a necháme konzervu zchladnout.
  3. Otevřeme konzervu, nalijeme karamel do mísy a do něj přimícháme sůl.
  4. Následně můžeme karamel použít k výrobě krému nebo schovat do lednice k ozdobení jako v předchozím případě.

Pokud koupíme rovnou karamelové Salko, krok s vařením logicky přeskočíme.
Pokud chceme připravit krém, vmícháme do něj 200 g másla a ještě necelou kávovou lžičku soli.

Příprava vypadá celkem složitě, pokud se vám do toho nechce, vyzkoušejte tento krém nebo fondán. Chutná naprosto famózně a levně ho získáte v tomto eshopu.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: