Recepty na nejlepší sádlové cukroví
Cukroví se sádlem je velice oblíbené, protože je díky němu křehké a doslova se rozplývá na jazyku. Nemusíte se ani bát, že by bylo v něm cítit. Nikdo nepozná, jakou ingredienci jste do cukroví přidali. Samozřejmostí je mít kvalitní vepřové sádlo, které musí být nesolené, bez škvarků, cibulky atd.
Mrkněte se na ověřené nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky se sádlem, sádlovky a sádlové linecké. Každý druh je velmi dobrý, tak ho vyzkoušejte.
Vanilkové rohlíčky se sádlem
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 80 g cukru moučky
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 140 g másla
- 100 g nesoleného sádla
- 3 žloutky
- Na obalení: cukr moučka a vanilkový cukr
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme mleté ořechy, máslo, sádlo a žloutky.
- Těsto pořádně propracujeme, pak ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na několik hodin.
- Jakmile ho z lednice vytáhneme, chviličku počkáme a tvoříme rohlíčky ze sádlového těsta. Můžeme těsto dát i do formiček na pracny.
- Rohlíčky položíme na plech, který vyložíme pečicím papírem. Děláme mezi nimi mezery, protože se při pečení zvětší.
- Až zaplníme plech, vložíme ho do předem vyhřáté trouby a pečeme zhruba 10 minut při 180°C.
- Obalíme je v cukru, až vystydnou, schováme je do krabice nebo jiné uzavíratelné nádoby.
- Tak za týden až dva budou akorát měkké a vláčné k snědku.
Sádlovky
Ingredience:
- 140 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 60 g kakaa holandského typu
- 140 g nesoleného sádla
- Na ozdobu: marmeláda nebo čokoláda a lentilky
Postup:
- Do mísy prosejeme cukr s moukou a kakaem. Všechno dobře promícháme. Dále k nim přidáme sádlo nakrájené na kostky.
- Rukama dobře propracujeme ve vláčné těsto a z těsta vytvoříme menší kuličky, které umístíme plech vyloženým papírem na pečení. Těsto ale nedáváme odpočinout do lednice, to jen v případě, že by se lepilo moc na ruce.
- Do každé kuličky uděláme druhou strany vařečky důlek a okamžitě dáme péct.
- Pečeme při teplotě 150°C asi 15 minut.
- Troubu dáme vyhřát už dopředu, ať se nemusí zbytečně na ni čekat. Sádlovky by se při zbytečném čekání mohly trošku roztéct, což nechceme.
- Horké sádlovky jsou velmi křehké, proto je nutné s nimi zacházet velmi opatrně a ihned je nesundávat z plechu.
- Následně by bylo dobré je ozdobit. Buď můžeme důlky naplnit rozehřátou marmeládou, nebo čokoládovou polevou a na ni přilepit lentilky.
Sádlové linecké cukroví
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 250 g sádla bez soli
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- marmeláda (džem)
Postup:
- Ve větší míse promícháme přes sítko prosetou mouku a cukr, přidáme sádlo nakrájené na kousky, vanilkový cukr, vajíčka a žloutek.
- Těsto pořádně propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a na dvě hodinky schováme do lednice.
- Následně na poprášeném vále moukou vyválíme kousek těsta na tenkou placku a z ní vykrajovačkami vykrajujeme oblíbené tvary na linecké (například kolečka, hvězdičky, srdce).
- Vložíme na plech, který vyložíme papírem a následně vložíme do trouby vyhřáté na 160°C, kde cukroví pečeme asi 12 minut.
- Až bude sádlové cukroví studené, slepíme k sobě dva stejné tvary marmeládou.
- Na změknutí potřebují přibližně dva týdny.
Vaše komentáře