Rumové kuličky - recept na cukroví
Rumové kuličky patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů cukroví. A to z několika důvodů: jsou strašně moc dobré, je v nich cítit rum a je to klasika, která na vánoční stůl prostě patří. Připravte si je i vy podle snadného a osvědčeného receptu. Toto nepečené cukroví se vám zaručeně podaří. Používá se klasický rum, který se teď díky Unii jmenuje Tuzemák.
- 120 g cukru moučky
- 30 g kakaa holandského typu
- 40 g másla pokojové teploty
- 50 g rozinek
- cca 60 g mletého kokosu
- 1 bílek nebo 30 ml ovocné šťávy
- rum podle potřeby a chuti
- kokos na obalování
- Pár hodin před přípravou kuliček namočíme rozinky do rumu. Zalijeme je malým množstvím rumu tak, aby byly tak akorát ponořené.
- Nejprve v míse promícháme cukr s kakaem. Následně přidáme máslo, rozinky i s rumem, bílek nebo šťávu, kokos a další rum podle potřeby.
- Pokud bude těsto příliš řídké, zahustíme jej ještě kokosem nebo drcenými piškoty. Pokud bude těsto naopak husté, přidáme opatrně rum. V obou případech musí být těsto tak akorát vláčné.
- Pořádně těsto zpracujeme a vytvoříme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu a uložíme je do papírového košíčku.
- Rumové kuličky necháme chvíli ztuhnout a poté je uchováváme v chladnu. Kvůli tomu, že se v receptu používá bílek, měli bychom cukroví celkem brzy zkonzumovat.
Z této dávky vytvoříme asi 25 - 30 kuliček, proto je lepší rovnou dělat dvojitou nebo trojitou dávku, protože i u vás jsou tyto opilé kuličky s rozinkami velmi oblíbené.
Během přípravy je možné bílek nebo ovocnou šťávou vypustit a nahradit je rumem. Záleží jen na vás, jak moc budete chtít mít tyto koule rumové.
Dále je možné připravit kuličky z piškotů nebo tatranek. Záleží na tom, který recept budete mít.
Rumové kuličky nekonzumujte před cestou, protože alkohol z nich je na testu znatelný už i při jedné kuličce.
Vaše komentáře
Nemusela jsem dát ani bílek, ani šťávu či rum navíc. Těsto bylo vláčné akorát.