Pistáciové koule vám budou chutnat
Chcete-li si pochutnat na výborných pistáciových oříšcích i o Vánocích, připravte si výborné pistáciové cukroví. Toto cukroví je velmi chutné a máte-li rádi pistácie, tak je přímo pro vás. Kuličky jsou snadné a každý si je kvůli jejich chuti oblíbí. Podívejme se tedy na recept.
- 180 g másla
- 50 g cukru moučky
- 300 g dětských piškotů
- 100 g sušeného mléka
- 100 g nesolených pistáciových oříšků
- lžíce kakaa (není nutné)
- 2 bílky nebo 3 lžíce medu
- rum na dochucení
- nesolené pistáciové oříšky celé
- nesolené pistáciové oříšky strouhané
- Nejprve ušleháme máslo s cukrem.
- Ke směsi přidáme sušené mléko, mleté piškoty, strouhané pistáciové oříšky, kakao (to ale není nutné) a pak med nebo bílek.
- Všechny suroviny promícháme a zpracujeme v těsto, podle potřeby přidáme i rum nebo trošku másla. Množství zvolíme takové, ať je těsto tužší.
- Následně těsto schováme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na dvě hodiny.
- Po této době těsto vyndáme, až trošku povolí, tak z něj tvoříme kuličky.
- Do každé koule vložíme jeden oloupaný oříšek a kuličku obalíme ve strouhaných oříšcích (ty by měly být nastrouhány nahrubo).
- Pistáciové kuličky vložíme do košíčků a uchováváme v chladnu.
Cukroví připravujeme hned před svátky, protože se jedná o nepečený druh. Pokud použijete bílky, tak je nutné jej sníst co nejdřív a pokud místo nich použijete med, tak si nemusíte lámat hlavu s brzkou konzumací. Vydrží totiž dlouho a chutnají v obou případech velmi dobře.
Pistáciové oříšky, které jsou bohaté na fytosteroly, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamín A, E a vitamíny skupiny B, mohou obsahovat i plísně. Z tohoto důvodu je nutné dbát na správný výběr oříšků, aby pak byly pistáciové koule opravdu chutné a ne zdraví nebezpečné a nepoživatelné.
Díky tomu, že jsou pistáciové kuličky zelené, budou se na vánočním stole krásně vyjímat. Pokud je navíc umístíte do hezkých barevných košíčků, určitě hned všechny zaujmou a po ochutnání hned i oblíbí.
Vaše komentáře