Luxusní medové kuličky à la Marlenka

| Recepty | Kuličky
medové kuličky

Vytvořte si luxusní medové kuličky, které chutnají podobně jako Marlenka nebo Medovník. Jejich příprava je velmi snadná a určitě se začlení mezi vaše oblíbené vánoční cukroví. Vyzkoušejte následující recept, podle něhož je můžete připravit i na poslední chvíli.

Ingredience:
  • 300 g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 Salko (může být i karamelové)
  • 200 g másla
  • 50 - 100 g vlašských ořechů (koupit levně) na zahuštění
  • mleté ořechy nebo kokos na obalení
Postup:
  1. Perník, perníkové pláty nebo perníčky nastrouháme nebo rozmixujeme mixérem nebo robotem.
  2. Salko předem necháme zkaramelizovat. Zavřenou konzervu vaříme ve vodě asi 2 - 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otevřeme a obsah dáme do mísy. Můžeme také použít již koupené karamelizované Salko.
  3. Nastrouhaný perník smícháme se Salkem, medem, měkčím máslem, mletými ořechy a dobře propracujeme. Mleté ořechy přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát husté. Pokud by naopak bylo moc husté, přidáme trošku medu.
  4. Poté těsto vložíme na několik hodin (klidně i přes noc) do lednice, ať pořádně ztuhne.
  5. Po vytáhnutí z lednice z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme v mletých ořeších (klidně i v mletém kokosu atd.) a každou kuličku vložíme do papírového košíčku.
  6. Medové kuličky uchováváme v chladnu a necháme je odležet tři dny, během nichž se hezky prolinou chutě a vůně použitých surovin.
  7. Z této dávky se vytvoří 60 - 70 kuliček.

Základem těchto kuliček je perník, který jim dodává skvělou chuť. Můžete použít perník na strouhání, který je snadno dostupný v obchodech. Stejně tak se tam hodí medové pláty, které se prodávají ve větších obchodech (Billa, Tesco, Kaufland, Globus atd.). Obojí najdete v obchodech tam, kde prodávají perníky, případně se zeptejte.

Také další možností je upéct si perníčky nebo perníkovou placku podle receptu na perníčky (můžete vyzkoušet tento recept - stačí poloviční dávka), tu po vystydnutí nalámejte a rozmixujte. Nebo můžete použít perníčky, které se vám při pečení nepovedly. Výhodou této varianty je, že víte, z jakých surovin perník upečete. Přece jen, jak perník na strouhání, tak medové pláty obsahují zbytečné emulgátory a konzervanty.

Tyto medové koule, které připomínají svou chutí Marlenku či Medovník, se v poslední době staly velmi oblíbenými. Chutnají skvěle, proto si zaslouží, ať je rovněž vy vyzkoušíte.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


To vypadá dobře!
Ida, 4. prosince 2016

Dělal jsem přesně podle receptu ale musel jsem přidat perník ale jinak doporučuji jsou super!

Dzudy, 15. prosince 2016

Presne tak,take jsem davala mnohem vice perniku.Ale jinak super.
hank, 21. prosince 2016

a co plnka v strede gulicky?

ivan, 6. srpna 2017

je to super recept mám o něm prezentaci ve škole (na nepečené cukroví)
kyvy kyselé, 23. listopadu 2017

Ale né, já jsem si komentáře přečetla až teď, a perníku víc nemám.. Nešlo by to nastavit piškoty? :-/

Monika, 15. prosince 2017

Také jsem musela přidávat perník.
Iva, 16. prosince 2017

Jak velké Salko jste použili?
Lucie, 19. prosince 2017

Perníku je třeba opravdu víc, ale já to nahradila piškoty a vůbec tomu na výborné chuti neubralo :-)
Gabriela, 20. prosince 2017

Místo 300g perníku jsem dala dle vašich ohlasů 450g - 500g a mletých ořechů rovnou 100g a je to OK ;-) Díky.
Iva, 4. prosince 2018

Také jsem nastavovala, a to zhruba dalšími 100g. perníku na strouhání, a 100g. piškotů. Přesto se i tak těsto dost lepilo. Chuť je ale dobrá :-), a věřím, že budou chutnat.
LeVy, 17. prosince 2018

Skvělý recept
JOZIRE, 21. prosince 2021

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: