Luxusní medové kuličky à la Marlenka
Vytvořte si luxusní medové kuličky, které chutnají podobně jako Marlenka nebo Medovník. Jejich příprava je velmi snadná a určitě se začlení mezi vaše oblíbené vánoční cukroví. Vyzkoušejte následující recept, podle něhož je můžete připravit i na poslední chvíli.
- 300 g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 Salko (může být i karamelové)
- 200 g másla
- 50 - 100 g vlašských ořechů (koupit levně) na zahuštění
- mleté ořechy nebo kokos na obalení
- Perník, perníkové pláty nebo perníčky nastrouháme nebo rozmixujeme mixérem nebo robotem.
- Salko předem necháme zkaramelizovat. Zavřenou konzervu vaříme ve vodě asi 2 - 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otevřeme a obsah dáme do mísy. Můžeme také použít již koupené karamelizované Salko.
- Nastrouhaný perník smícháme se Salkem, medem, měkčím máslem, mletými ořechy a dobře propracujeme. Mleté ořechy přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát husté. Pokud by naopak bylo moc husté, přidáme trošku medu.
- Poté těsto vložíme na několik hodin (klidně i přes noc) do lednice, ať pořádně ztuhne.
- Po vytáhnutí z lednice z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme v mletých ořeších (klidně i v mletém kokosu atd.) a každou kuličku vložíme do papírového košíčku.
- Medové kuličky uchováváme v chladnu a necháme je odležet tři dny, během nichž se hezky prolinou chutě a vůně použitých surovin.
- Z této dávky se vytvoří 60 - 70 kuliček.
Základem těchto kuliček je perník, který jim dodává skvělou chuť. Můžete použít perník na strouhání, který je snadno dostupný v obchodech. Stejně tak se tam hodí medové pláty, které se prodávají ve větších obchodech (Billa, Tesco, Kaufland, Globus atd.). Obojí najdete v obchodech tam, kde prodávají perníky, případně se zeptejte.
Také další možností je upéct si perníčky nebo perníkovou placku podle receptu na perníčky (můžete vyzkoušet tento recept - stačí poloviční dávka), tu po vystydnutí nalámejte a rozmixujte. Nebo můžete použít perníčky, které se vám při pečení nepovedly. Výhodou této varianty je, že víte, z jakých surovin perník upečete. Přece jen, jak perník na strouhání, tak medové pláty obsahují zbytečné emulgátory a konzervanty.
Tyto medové koule, které připomínají svou chutí Marlenku či Medovník, se v poslední době staly velmi oblíbenými. Chutnají skvěle, proto si zaslouží, ať je rovněž vy vyzkoušíte.
Vaše komentáře