Recept na pravý a falešný marcipán

| Marcipán | Recepty
marcipán

Mnoho z nás považuje marcipán za lahůdku, která je spojena s dorty, Vánocemi a obecně s ozdobou cukrářských výrobků. Chutná výborně a existuje mnoho možností, co s ním připravit. Z marcipánu se nevyrábí pouze oblíbené figurky, ale i hmota, která slouží k potahování dortů.

Pravý marcipán se vyrábí z mandlí a cukru, ale v našich končinách se častěji připravuje nepravý marcipán, který je také znám i jako domácí nebo mléčný marcipán. Jedná se o sladkou modelovací hmotu ze sušeného mléka, která má marcipánovou příchuť. Také se z ní tvoří barevné postavičky a používá se na potahování dortů. V obou případech se jedná o pochoutku, jejíž název by ale neměl být zaměňován, což se často děje.

👍 Nechce se vám to připravovat? Tak si jednoduše kupte mandlovou moučku nebo hotovou směs za výhodnou cenu, která výrazně urychlí práci.

My se podíváme na dva recepty a to jak na pravý marcipán z mandlí, tak i na falešný marcipán bez mandlí. Každý se dělá trošku jinak, každý recept je odlišný hlavně kvůli použitým surovinám. Mrkněte se na ně, ať víte, jak vyrobit marcipán, který se vám určitě podaří.

Ingredience:
  • Na pravý marcipán:
  • 180 g mandlí
  • 180 g cukru moučky
  • 1 bílek nebo 2 - 3 lžíce medu
  • nebo hotová směs (koupit levně)
Postup:
  1. Mandle nejprve spaříme a pak je oloupeme. Oloupané mandle necháme pořádně proschnout. Následně je buď nastrouháme na strojku na ořechy nebo strouhanku, nebo je můžeme také rozmixovat. Důležité je, aby se jednalo o jemný prášek.
  2. Pokud máte moučku z mandlí, pokračujte až následujícím krokem.
  3. Nastrouhané mandle promícháme s moučkovým cukrem, který přes sítko prosejeme, a postupně k nim přidáme med nebo bílek.
  4. Hmotu musíme pořádně propracovat, protože by měla držet pohromadě bez drobení. Pokud by drobila, přidáme ještě velice opatrně trošku medu nebo necelou lžičku bílku.
  5. Opět těsto pořádně propracujeme, aby se jednalo o dobře tvárné těsto.
  6. Pokud marcipán nebudeme chtít barvit, tak ho zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na pár hodin.
  7. Jestliže marcipán budeme chtít barvit, rozdělíme ho na několik menších částí (počet podle toho, kolik chceme mít barev) a každou část obarvíme barvivem (tekutým nebo práškovým). Těsto je zase nutné pořádně propracovat, ať je rovnoměrně barevné.
  8. Zabalený marcipán uložíme do lednice na pár hodin a pak s ním můžeme podle potřeby pracovat. Hodí se třeba na oblíbené marcipánové brambory či jiné cukroví.

✅ Potěšte děti rozkošným cukrovím. Vytvořte roztomilé ježky podle snadného receptu.

Recept na falešný domácí marcipán

Ingredience:
  • 150 g sušeného mléka - polotučné
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžička medu
  • 1 bílek
  • mandlové aroma
  • voda
  • potravinářské barvivo
Postup:
  1. Promísíme prosáté sušené mléko s cukrem.
  2. K nim přidáme lžičku medu, bílek a pár kapek mandlového aromatu.
  3. Hmotu pořádně propracujeme, pokud to bude nutné, přidáme ještě vodu. Tu musíme přidávat opravdu po pár kapkách, ať jí tam není hodně. Nebo naopak zahustíme sušeným mlékem a cukrem, pokud je moc vlhká.
  4. Hmota se musí důkladně prohníst, aby bylo dokonale vláčné jako plastelína (modelína).
  5. Následně jej rozdělíme na kusy a ty obarvíme. Do těsta stačí přidat opravdu malé množství barviva. Vhodná jsou jak prášková, tak i gelová barviva.
  6. Každý jednotlivý obarvený kus zabalíme do sáčku nebo potravinářské folie a vložíme do lednice na několik hodin.
  7. Pak už pracujeme s těstem podle libosti. Tato marcipánová hmota je vhodná na potáhnutí dortu, modelování figurek i na cukroví.

Mnoho lidí se domnívá, že právě tento marcipán je pravý, ale jedná se o falešný, nepravý domácí marcipán nebo spíš o mléčnou modelovací hmotu.

Kde koupit potravinářské barvivo?

Potravinářské barvivo můžete koupit v některých drogeriích, obchodech nebo e-shopu s cukrářskými potřebami, kde mají rozsáhlou nabídku. Zakoupíte jak tekuté barvivo, tak i barvivo v prášku nebo barvivo ve spreji.

Výborným barvivem je rovněž přírodní speciální zelený čaj, který se používá právě na obarvení sladkostí na zelenou barvu. Levně ho získáte v tomto e-shopu.

Cena za barviva je různá, záleží vždy na značce a na odstínu. Mějte na paměti, že tyto krásné odstíny mnohdy tvoří umělá (syntetická) barviva, která nejsou vhodná pro děti. Některá najdete i s přírodními barvivy, ta jsou neškodná.

Mandlové aroma koupíte na stejných místech jako barvy do potravin.

✅ Už jste ochutnali cukroví z banánu? Vyzkoušejte lahodné banánové kuličky.

Jak obarvit marcipán?

Marcipánovou hmotu můžete obarvit přírodním barvivem (kakao, šťáva z červené řepy atd.) nebo kupovaným. U kupovaného obarvíte marcipán tekutým barvivem tak, že přidáte kapku barviva k hmotě a tu potom pořádně propracujete, aby byla hmota všude stejně zabarvená.

Také můžete použít barvivo v prášku, do těsta přidáte buď na začátku vybranou barvu (opět stačí velmi malé množství), nebo obarvíte až hotovou hmotu. Pokud si vyberete druhý způsob, tak těsto může být trošku flekaté, pokud není dobře propracované. Lepší je nasypat trošku barvy do kapičky medu, rozmíchat a med pak do těsta zapracovat. Máte jistotu, že marcipán nebude flekatý.

Nezapomeňte nanášet jen velice miniaturní množství barviva, protože na obarvení stačí toto malé množství a navíc má lehce hořkou až slanou chuť.

Do výborného marcipánu se zamiluje snad každý, tak si ho připravte i vy, když je jeho výroba tak snadná.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Jak dlouho můžeme takovou hmotu se syrovým bílkem uchovat v lednici s 5°C?
Maru, 13. prosince 2016

Marcipán je chutnější z hnědého cukru
bob, 14. prosince 2016

Moc dekuji za recept.
Mahdalyna, 6. února 2017

Sice jsem tento recept neskusila ale pro jistotu jsem se chtěla zeptat na tři věci:
1)Mohla bych do toho marcipanu dát popřípadě i gelove barvy?
2)Myslíte že by byl zkaramelizovany cukr dobrý na marcipan?
3)Je lepší nebo horší ten pravý marcipan nez ten falešný?
Natka, 16. června 2017

Pokud vezmete lehce zcukernatělý med (neteče, ale dá se lehce nandat na lžíci) a mandlovou moučku a obě suroviny spolu vyhnětete v konzistentní těsto, máte skvělý marcipán. Na vykrajování a potahování je super 300g mandlové moučky a 200g medu. Poměr musíte upravit vzhledem ke kvalitě surovin.
Týna, 1. září 2017

Super. Určitě vyskouším. Ale chci se zeptat. který je lepší na vykrajování?
Terka, 5. listopadu 2017

Na vykrajování je lepší falešný i na figurky je lepší
Soňa, 8. listopadu 2017

Dobrý den, kolik je potřeba na potažení dortu o průměru 26cm? Děkuji
Kateřina, 22. listopadu 2017

Tato Modelovací hmota se normálně označuje jako MLÉČNÝ MARCIPÁN.
Místo medu (aby to nemělo medovou příchut) lze použít škrobový sirup (ne sypký)
nebo pro domácí účel kukuřičný sirup je to to samé a je to průhledná lepkavá hmota.(každá várka je jinak hustá, proto pomalu s vodou potom!) dá se to koupit třeba ve zdravé výživě nebo ve světě oříšků apod.
Kdo má fondán, přidá se i fondán, pak bude hmota pěkně tvrdnout rychleji. (pro výrobu figurek, růží apod), ale Na dortu bude stále vláčná.
Barevnost klasickým barvivem sice nebude tak intenzivní výsledná barva marcipánu a tak křiklavá jako s použitím agresivnějších barviv. Ale stále bude chutnější než ty umělé potahovací hmoty co se nedají pořádně pozřít! (jedinou jejich výhodou je, že se s ní lépe pracuje).

Fraa, 6. prosince 2017

Mohu pouzit uz koupene nastrouhana mandle? Dekuji za radu :-)
Dorticek, 10. ledna 2019

Ale musí být nastrouhané na jemnou moučku
Aja, 2. listopadu 2023

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: