Zajímavé cukroví - kokosová vosí hnízda
Připravte si odlišná vosí hnízda, než jaká znáte; vyzkoušejte kokosová vosí hnízda. Chutnají výborně a bude to jistě zajímavá změna. Recept je velmi snadný, proto ho určitě zvládnete. Bílá hnízda se připravují se Salkem, které se předem nevaří. Cukroví můžeme naplnit například karamelovým krémem, který se naopak připravuje z vařeného Salka.
- 300 g strouhaného kokosu
- 100 g sušeného mléka
- 150 g mletého cukru
- 1 Salko (slazené mléko v plechovce)
- piškoty nebo linecká kolečka
- kokos na obalení
- Krém:
- karamelový krém nebo Nutella
- Ve větší míse promícháme kokos, sušené mléko a cukr. Pak postupně přidáváme Salko (Salko předtím ale nevaříme).
- Pořádně vypracujeme těsto. Pokud by bylo moc řídké nebo se moc lepilo, přidáme ještě trošku strouhaného kokosu.
- Na dvacet minut vložíme těsto do lednice, trošku tam ztuhne.
- Následně vytvoříme kuličku, kterou obalíme ve strouhaném kokosu a vmáčkneme do kokosem vysypané formičky na vosí hnízda.
- Koncem vařečky uděláme do hnízda malý otvor, do kterého dáme buď lžičkou trošku krému, nebo pomocí zdobičky či cukrářského sáčku a lehce přimáčkneme piškot. Formičku pak rozevřeme a umístíme cukroví například na tác.
- Dále vytváříme další hnízda stejným způsobem. V případě, že by se těsto moc lepilo, dáme jej ztuhnout na chvíli do lednice.
- Pokud chceme, můžeme cukroví polít tmavou nebo bílou čokoládou a pak je ozdobit podle potřeby. Předtím je ale nezapomene dát na chvíli do lednice, aby cukroví ztuhlo. V každém případě vosí hnízda dáme do lednice ztuhnout.
- Následně kokosová hnízda uchováváme v chladnu. Cukroví připravujeme chvíli před svátky. Protože se v receptu nepoužívají vejce, má toto cukroví celkem dlouhou trvanlivost (podle toho, kdy končí máslo použité v krému).
Recept na karamelový krém
1 Salko
200 g másla
Zavřené Salko ponoříme do vody a vaříme při mírném ohni asi 3 hodiny. Poté jej necháme pořádně vychladnout.
Dále vyšleháme s uvařeným Salkem máslo. Krém necháme chvíli vychladnout a můžeme ho použít nejen na vosí hnízda, ale i na další cukroví, což vzhledem k připravené množství se bude hodit.
Kokosové úly je nejlepší uchovávat v chladnu, ať úlky nejsou měkké, ale naopak jsou stále lahodné.
Vaše komentáře