Karamelové kuličky ze Salka
Také máte rádi karamel a chcete si na něm pochutnat i o Vánocích? Tak to si připravte karamelové kuličky. Jedná se o velmi jednoduché nepečené cukroví, které vás překvapí svou jemnou a sladkou chutí. Podle níže uvedeného receptu je zvládne úplně každý. Navíc díky rychlé přípravě si jej můžete ukuchtit i den před svátky.
Ingredience:
- 1 Salko (slazené mléko v plechovce)
- 150 g másla
- 80 - 100 g strouhaného kokosu
- 80 g drcených piškotů
- mandle
- kokos na obalení
Postup:
- Salko dáme zavřené vařit asi na 2 až 2,5 hodiny, během této doby zkaramelizuje. Vaříme ho při mírné teplotě.
- Následně necháme uvařené Salko vychladnout, pak jej otevřeme a jeho obsah vyšleháme s měkčím máslem.
- Ke směsi přimícháme strouhaný kokos a drcené piškoty, hmotu pořádně promícháme. Podle potřeby přidáme strouhaný kokos, ale nesmíme to s ním přehánět.
- Poté necháme směs v mrazáku ztuhnout na dvě až tři hodiny.
- Mezitím si připravíme mandle, které blanšírujeme. Zalijeme je vroucí vodou a po jejím téměř vystydnutí je oloupeme.
- Lžičkou z těsta vykrajujeme malé kousky, z kterých vytvarujeme kuličky. Dovnitř můžeme dát mandli nebo cokoli podle výběru a nakonec každou kuličku obalíme v kokosu.
- Karamelové kuličky dáme ztuhnout do lednice a uchováváme v chladnu, aby se neroztopily.
Vzhledem k tomu, že se jedná o velice sladké cukroví, tak je lepší připravit spíše menší kuličky než koule. I když je to spíše na preferencích každého, jak si tuto specialitku připraví.
V obchodech se prodává i karamelové Salko, tudíž by se dalo použít také toto a překročit krok s vařením. Z karamelového Salka by příprava byla mnohem rychlejší a snadnější. Záleží však pouze na vás, které si vyberete.
Vaše komentáře