Rafaelo ze Salka - recept na cukroví
Rafaelo je oblíbené cukroví, které mnoho domácností řadí právě mezi nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví. I když je zajímavostí, že je tomu celkem krátce. Připravte si ho i vy, neboť je velmi snadné, takže se vám určitě podaří. Během přípravy se používá Salko, které se před přípravou nevaří. Recept je ověřený a velmi rychlý, takže se do něj chvíli před svátky můžete pustit. Možná ho znáte pod názvem Raffaello, Raffaelo nebo Rafaello, název není důležitý, ale chuť výborných kuliček ano.
Ingredience:
- 1 Salko (kondenzované mléko v plechovce)
- 200 g strouhaného kokosu
- balíček celých mandlí
- strouhaný kokos na obalení
Postup:
- Ve velké míse smícháme Salko s kokosem. Pozor, Salko předem nevaříme, ale jen otevřeme plechovku a vylijeme obsah do mísy.
- Těsto pořádně propracujeme, aby bylo pěkně tvárné. Podle potřeby přidáme kokos, i když toto množství je na přípravu těsta akorát.
- Následně těsto v míse přikryjeme potravinářskou fólií a schováme na hodinu do lednice, aby tato hmota ztuhla. Klidně ho můžeme nechat v lednici přes noc a pak po chvíli zpracovat.
- Mandle vroucí vodou spaříme a oloupeme, to uděláme ale až před přípravou kuliček.
- Další den z kousku těsta a mandle vytvoříme kuličku. Kuličku obalíme v mletém kokosu a vložíme do košíčku. Dále pak pokračujeme dalšími kuličkami.
- Rafaelo skladujeme v chladnu, kde vydrží i několik týdnů (pokud ho samozřejmě nesníme).
Pokud chceme mít Rafaelo ještě zajímavější, můžeme použít barevný kokos. Část cukroví obalíme v klasickém neobarveném kokose a další obalíme v obarveném strouhaném kokose.
Také je možné místo mandle použít lentilku, oříšek nebo sušené ovoce.
Vaše komentáře
jsou boží
Petr
Zkuste strouhanou bílou čokoládu,máslo,rum/nebo kokosový likér/a kokos. Doprosřed mandli. Vydrží dlouho,pokud je nesníte.